Maskinverktygen - Museum
34
page-template-default,page,page-id-34,cabin-core-1.0.1,cookies-not-set,select-theme-ver-3.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive
Fyrkantskuttrar. Detta är den äldsta varianten av fräsverktyg vi har i samlingen, det består av en fyrkantig stålbit med infrästa T-spår i vilka en fäster blanketter med genomgående bult.
Spännbackar. Dessa används tillsammans med blanketterna nedan. Principen här är att en klämmer fast lösa stål mellan två backar för att fräsa, bland annat profiler.
Blanketter, stål till Spännbackar
Slirsågar, idag används notfräsar eller “klingor” istället för dessa.
Notfräsar, påminner om de moderna klingorna som används.
Slitskutter eller S-Kutter. En variant av S-formad fräskutter som använder samma typ av stål som fyrkantskuttern. Dessa kompleterar Fyrkanten med högre skärhastighet och bättre vinkel men är betydligt mer benägna att ta tag i ämnet.
S-Järn. En av de farligaste och mest ökända fräskuttrarna, ofta felaktigen kallad “S-Kutter
Ett modernare S-Järn som heter S-Stål.

Maskinverktyg


Här i museet samlar vi på gamla maskinverktyg, det vill säga de verktyg som används i maskinerna för att utföra olika arbeten.

Naturligtvis är ju de flesta av dessa verktyg för fräsmaskiner då dessa maskiner är de mest universella maskinerna i träberarbetning. Men vi är självklart intresserade av verktyg till andra maskiner så som konkava sågar, olika udda borr och dylikt.

Samlingen med gamla fräsverktyg utgör en utställning som vi kallar “Wall of Shame – Snickeribranchens farligaste verktyg” och består av de verktyg som idag inte bör användas i fräsmaskiner med hänsyn till ens egen säkerhet. Flera av dessa har också körstopp i träindustrin från Arbetsmiljöverket eller TMF och liknande organisationer med allvarliga påföljder och det med all rätt.

Vi har valt att lägga upp delar av vår samling här på sidan för att kunna visa mer i detalj hur de olika verktygen ser ut, diskutera varför dom är farliga och några funderingar runt hur de kan göras säkrare, om det går.

Vi tycker också att det saknas både information och kunskap om dessa verktyg och ofta kan en läsa eller få höra att de är olagliga, farliga, att de kastar iväg stål och liknande, nästan alltid utan förklaring om påståendet eller med en dålig förklaring.

Även snickeriutbildningarna i Sverige saknar riktig information om dessa och då det ofta följer med diverse gamla verktyg till begagnade maskiner är det stor risk för skador vid eventuell användning.

Prevent, en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, som utbildar organisationer och företag i Arbetsmiljö har en sida om Bordsfräsen och de skriver följande om fräsverktyg.

Värt att tänka på är att detta avser användning av moderna verktyg som följer reglerna för MAN och CE vilket ingen av de gamla gör:

“Välja verktyg för bearbetningen
Det finns många olika sorters verktyg som du kan använda i bordsfräsen. Varje verktyg kan dessutom användas på olika sätt om du tiltar spindeln, eller fräser mot en mallring till exempel. Nedan presenteras några vanliga typer av verktyg.

Tänk på!
Alla verktyg som används i en bordsfräs måste vara MAN-märkta.

Kutter
Fasta kuttrar är den vanligaste typen av verktyg till bordsfräsar, och finns i en mängd olika utföranden, bild 18. Kutterns skär kan antingen vara fasta eller utbytbara, bild 19.
Ställbara kuttrar är mycket användbara, då de är som flera kuttrar i en. En ställbar faskutter, bild 20, är ett bra exempel. Där kan skären snedställas efter en graderad skala. Ett annat exempel är en ställbar notkutter, bild 21, där höjden på kuttern kan ändras. Det gör att du kan ställa in bredden du vill ha på noten.

Skär
Profilfräsar är mångsidiga, eftersom en sats innehåller en mängd olika profiler, bild 22. De utbytbara skären består av skärstålen och avvisare, bild 23. Skärstålen (1) avverkar material, medan avvisarna (2) skyddar mot återkast och hindrar för kraftig avverkning.

Klinga
Klingor är smidiga verktyg, bild 24. Ett stort användningsområde är notning. Det går snabbt att rigga fräsen om klingan har den diameter som noten ska ha. Problemet är att du måste ha många klingor med olika tjocklekar. Klingor är även utmärkta till slitsning. Då sätter du fast flera klingor – med spindelringar i samma tjocklek som klingorna emellan – på spindeln.

https://prevent.se/maskinkorkortet/maskiner/bordfras/grundlaggande/

Bilderna

Här på sidorna kan ni se bilder på några av fräsverktygen i samlingen, med en kort beskrivande text.

På samtliga bilder finns även en modern pinnfräs som är 16mm Ø och 25mm lång (utan skaft) som referens för storleken.

Planfriskutter. En speciell kutter för att fräsa stora Friser på dörrspeglar.
Slirsågsklämmor eller bara Slirsåg är en typ av ställbara klämmor för att luta en slirsåg vilket resulterar i en vobblande efftekt så att fräsen gör ett större spår än klingan.
Slits- och Tappskiva. Detta är föregångaren till de moderna slitsskivorna och redan 1906 satt de lösa stålen fast med kilformade spännbackar.
En äldre variant på Slitsfräs. Detta är föregångaren till Slirsågar, Slitsskivor och även S-Järn.
Samma som ovan fast mindre.
En väldigt liten profilfräs, dessa heter “Konfräs” i gamla kataloger och användes tillsammans med speciella frästillbehör.
En liten propeller?

Detta är en lite udda fräs, den påminner mer om en propeller än en fräs och gör rejält stora falser eller notspår.
Ett rakt S-Järn, en typ av Slitsfräs för att göra tex notspår