Listhyvelmaskin - Museum
74
page-template-default,page,page-id-74,page-child,parent-pageid-32,cabin-core-1.0.1,cookies-not-set,select-theme-ver-3.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive

Listhyvelmaskinen

Jonsereds Fabrikers Aktiebolag – 1874


Min ögonsten. En väldigt speciell maskin som jag bytte till mig mot en annan väldigt speciell maskin. Det kan tänkas vara Sveriges äldsta snickerimaskin i bruk och mycket väl den äldsta av Jonsereds maskiner som finns kvar.

Det verkar vara helt omöjligt att hitta någon information om denna maskinen från Jonsered så all information jag har kommer från andra tillverkare. Här till höger ser vi några av dessa. Maskinen är en direkt kopia av Fay & Co’s maskin som ska ha börjat säljas runt 1840. Bilden från 1858 är den äldsta bevarade katalogen från Fay & Co och detaljerna är slående. Jag blir ju nyfiken på om Jonsered, precis som Bolinder och Kungsholms köpte maskiner från Fay för att kopiera eller om dom bara tittade i kataloger.

Efter samtal med en ägare av en “Common size American Eagle Sash and Moulding Machine” av Fay & Co från 1863 kan jag dock säga att Jonsereds Fabriker lyckades kopiera detaljerna ner till exakta dimensioner på fundamentet, dock inte på bordet.

Nästan identisk maskin från Kungsholms Gjuteri och Machinverkstad 1867.
"Amerikansk modell"
Här ser vi J. & C. G. Bolinders katalogbild från 1875, ett år yngre än min, men den är slående lik bilden ovan...
Här är originalet. Fay & Co 1858 - "American Eagle Sash and Moulding Machine"
Detaljerna är slående lika min maskin ner till vingmuttrarna.
Här är C. B. Rogers & Co 1888 års variant "No. 3 & 4 Wood-Frame Sash Machine"

Och nu några bilder på en annan av Jonsereds Maskiner, 1884 års modell