Justersåg - Museum
70
page-template-default,page,page-id-70,page-child,parent-pageid-32,cabin-core-1.0.1,cookies-not-set,select-theme-ver-3.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive
Hjortöströms Mekaniska Verkstad Justersåg av okänd modell.
Hjortöströms Mekaniska Verkstad Justersåg av okänd modell.
Hjortöströms Mekaniska Verkstad

Justersågen

Hjortöströms Mekaniska Verkstad 1918 (Utmätt)


Efter som det för mig förefaller mer eller mindre omöjligt att hitta någon katalog eller information om just Hjortöströms maskiner så har jag istället valt att titta på en nästan identisk maskin från Jonsereds Fabrikers Aktiebolag till den här sidan.

Om jag i framtiden hittar någon information från Hjortöströms så kommer sidan uppdateras så fort som möligt

Modern, lättskött såg. Direktdriven från elektr. motor medelst kilrepsdrift. Justeranslag av lätt-metall. Mickrometerinställning för såväl klyv- som usteranhåll efter graderad skala. Kan även levereras med justerbord av lätt-metall. Rymliga arbetsmått: med 780 mm. frånskärning, 2000 mm. justerlängd och 900 mm. skärbredd.

Jonsereds Fabrikers Aktiebolag – Priskurant 1940

Denna beskrivning från Jonsered 1940 beskriver en maskin nästan identiskt med min. Dock är det några detaljer jag är osäker på. Min maskin har en ettikett från 1918 som Utmätt gods, det betyder att sågen är äldre än så, men den är motoriserad, det sitter en motor på den från Elektromekano i Helsingborg på den. Elektromekano grundades 1918 men motorn ser ut att vara en typisk 1930- eller 1940-talsmotor.

Utöver detta har jag studerat två andra exempel av sågar som ser nästan identiska ut, en från Maskinfabriken WACO och en från Osby verken. Båda dessa har samma konstruktion som min, men istället för en motor sitter där en remskiva som spänner remmen för att kompensera för höjningen och sänkningen av klingan.

En detalj är ju “kilrepsdriften” det vi idag kallar kilrem, det har min också, men remskivan som sitter på spindeln är en omsvarvad plattremskiva med kilspår i

Mina tankar går därför till att denna sågen är tillverkad och köpt nån gång före 1918. Köparen gick i konkurs och den blev utmätt.

En senare ägare har moderniserat den med motor och kilrep under 1930- eller 1940-talet och det stämmer bra i tid med att ägaren före mig köpte den.

En till avslöjande detalj är att min såg saknar pådrag. Och där är inte några märken efter något sådant på ramen, vilket samtliga av de andra sågarna jag tittat på har och andra motoriserade maskiner från Hjortöström har.

Nu är bara frågan, kan jag “omodernisera den”?

Borde jag göra det för att hålla på min regel om bara en eller två motorer i verkstaden?

Vart får jag tag på orginaldelarna?

Jonsereds Fabrikers A-B Justersåg CS-UJ/Z
Jonsereds Fabrikers A-B Justersåg CS-UJ/Z