Borr- och Stämmaskin - Museum
143
page-template-default,page,page-id-143,page-child,parent-pageid-32,cabin-core-1.0.1,cookies-not-set,select-theme-ver-3.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive
Borr- & Stämmaskin
Maskinstämjärn
Maskinstämjärn på plats i maskinen.

Borr- & Stämmaskin

Strömfors Bruk – 1881


Efter som Strömfors Bruk är ett ganska anonymt bruk så har vi inte hittat några priskuranter eller produktblad från dom och nöjer mig med beskrivningar av nästan identiska maskiner från andra tillverkare.

En rolig detalj på den här maskinen är att gjutningen inte är symetrisk och det ser nästan ut som att modellmakaren för stativet och modellmakaren för sliden inte hade samma mått så efterbearbetningen av prismorna på stativet är väldigt osymetriska.

Detta är, oaktadt det låga priset, en synneligen kraftig och väl utförd hand-stämmaskin, anordnad för tvänne af hvarandra oberoende verktyg.

Verktygshållaren kan för olika virkestjocklekar flyttas upp och ned å sliden, likaså borrapparaten. Stämjärnet kan medelst handgrepp vändas om. Största virkesdimension som kan bearbetas är 125 x 145 mm. Arbetsbordets största rörelse är, i virkets längdriktning = 500 mm., tvärs öfver 0 140 mm. Slagets största längd = 230 mm.

Borrapparaten är försedd med svänghjul, hvarigenom arbetet underlättas.

Vikt 245 Kg.

— Askersunds Gjuteri- & Mekaniska Verkstads Aktiebolag 1907 – Illustrerad Priskurant öfver Träbearbetnings-Maskiner

Denna maskinen har, som så många andra, varit med om en skylttjuv. Vi har insett att det finns personer som tycker om att samla på maskinskyltar och går runt och plockar av dessa från gamla maskiner. Vi tycker att det är skamligt att göra sådant och vet hur frustrerande det kan vara att försöka identifiera gamla antika maskiner när detta har hänt.

Men med lite tur så lyckades vi hitta en nästan identisk maskin med skylten kvar. Fundamentet är gutet med samma osymertiska fel som mitt.

Strömfors-Bruk Borr- & Stämmaskin hos Derome Trä- & Nostalgimuseum
Askersunds Gjuteri- & Mekaniska Verkstads Aktiebolag – Borr- & Stämmaskin Typ H